1 Şubat 2017 Çarşamba

ZAMANIN KIYMETİ

ZAMANIN KIYMETİ
 
Tanım olarak baktığımızda zaman; ölçülmüş veya ölçülebilen bir dönem, uzaysal boyutu olmayan süreklilik olarak nitelendirilmektedir. Peki ya soyut olan zaman kavramı; bizim için ne ifade ediyor?  Bugünün dün olmasını mı, yarının gelecek olmasını mı? Zamanın hızla geçtiğini söyleriz. Değişen zaman mıdır yoksa bizler miyiz?... Sorularının genel ama cevaplarının öznel olduğu bir tanımdır zaman.

Zaman tüm canlıların doğup büyüyüp, öldüğü süreci de içine alan çok geniş bir yelpazedir. Bu kocaman zaman yelpazesinde bizim hayatımız sadece bir nokta kadar diyebiliriz. Bu yüzden zamanın kıymetini yaşamadan bilmemiz gerekir. Çünkü her kısıtlı olan şey gibi zamanımız da kısıtlıdır. Önemli olan bu kısıtlı zaman dilimini keşkelerle değil iyikilerle geçirmektir. 

Keşke zamanı geri alabilseydim L (üzüntü ve pişmanlık)
 İyiki zamanında oraya varmışım J(sevinç ve gurur)

Zamanın yetmediği ya da zamanın bir türlü geçmek bilmediği sözlerini sık sık kullanırız. Bu tip sözler daha çok plansızlığın kanıtıdır. Yarın ne de olsa yaparım diyerek zamanı kendimizce erteliyoruz. Aslında zaman hızla geçmekte biz sadece yapmamız gereken işi ertelemiş ve kendimizce savunma mekanizması geliştirmiş oluyoruz. Bir nevi kendimizi kandırıyoruz. Zamanı dolu dolu yaşamak sözü ise hayatın anlamını ve bir daha aynı anları yaşayamayacağını bilen kişilerin söylediği sözlerdir. Bu tip insanlar hayatlarına anlam katan, çevrelerine pozitif enerji veren mutlu insanlardır. Çünkü ne yapacaklarını ya da ne yapmaları gerektiğini bilen insanlardır. Biz bu insanlara zamanın kıymetini bilen insanlar diyoruz.

Unutulmaması gereken en önemli nokta zamanı iyi değerlendirmek bizim elimizde. Hayatı en güzel şekliyle yaşamak için zamanın kıymetini bilmeliyiz.

‘Bir yılın kıymetini sınıfta kalan bilir;
Birayın kıymetini erken doğuran kadın bilir;
Bir ayın kıymetini dergi çıkartan bilir;
Bir saatin kıymetini sevgilisini uğurlamak üzere peronda bekleyen bilir;
Bir dakikanın kıymetini uçağını kaçıran bilir;
Bir saniyenin kıymetini ölümden son anda kurtulan bilir;
Bir salisenin kıymetini gümüş madalya alan bilir;’
Peki ya sen…

                                                                                                          MELDA ATASEVEN

Hiç yorum yok: