24 Eylül 2016 Cumartesi
Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırma
Anne babalar çocukların ilk örnek modelleridir yani çocuk gelişiminde bir çok davranışın sebepleri arasında rol modeller ele alınır. Çocuklar modellere bakarak fiziksel ve sosyal rollerini oluştururlar. Çocuğun kitap okuma alışkanlığını kazanmasında da en önemli etkenlerden bir tanesi çocuğun örnek aldığı anne babadır.
Milletçe kitap okuma alışkanlığımızın pek fazla olmadığını üzülerek söylemek zorundayım. Ama çocuğumuza kitap okuma alışkanlığı kazandırabileceğimiz de kaçınılmaz bir gerçektir. Nasıl mı?
Çocukların hayal dünyası biz yetişkinlerinkinden daha geniştir. Özellikle 3-5 yaş grubu çocuklar oyunlarında hayali arkadaşları ve oyuncakları ile konuşur. Bu davranışı o yaş grubu için canlandırmacılık olarak nitelendirilir. Hayal dünyalarını daha da zenginleştirmek için onlara yardımcı olabiliriz.
İlk olarak dikkatlerini çekebileceğiniz bol resimli ve basit cümlelerle anlatılan kitaplar alın. Çocuğunuzun da kabul edeceği belli saatlerde onu kucağınıza oturtup kitap okuyun. Çocuğunuzun bu süreçte hareketlerini gözlemleyin. Kitabın dikkatini çekmesi için bazı noktalara vurgu yapın. Okuma bittikten sonra anlatılan hikaye ile ilgili basit sorular sorun. ''Hikayedeki kahramanın yerine sen olsaydın ne yapardın?'' şeklinde sorular sorarak onun hayal gücünü arttırmaya çalışın. Kitapçıya gittiğinizde onun kitap seçmesine izin verin. Bu şekilde çocukların kitaplarla tanışmasına yardımcı olabilirsiniz.
Okul çağına gelen çocuklar da durum biraz daha farklıdır. Artık çocuğun rol modeli öğreteni olmuştur. Ailede başlayan kitap okuma okulda arkadaş ortamında ve öğretmen gözetiminde farklılık gösterebilir. Bu noktada ilk yapılacak şey öğretmen veli görüşmesidir. Çocuğun ilgi alanları tespit edilip ona uygun kitaplar tavsiye edilir. Sınıf ortamında kitap okuma saatleri ayarlanabilir.
Evde ailecek kitap okuma saatleri belirlenip o saatte evdeki tüm bireylerin kitap okuması sağlanır. Çocuğun ebeveyni ile birlikte kitap okuma saati aidiyet duygusunu arttırdığı gibi sorumluluk kazanmasını da sağlar.
Okumayı yeni öğrenen bir çocuğun etrafında gördüğü bütün yazıları okumaya çalışması normal bir davranıştır. Doğru okuduğu zaman çocuğunuzun çabasını destekleyen '' Çok iyi bir okuyucusun,'' şeklinde sözler söyleyin.
Okuduğu kitaplarla ilgilendiğinizi gösteren sözlerle onunla ilgilendiğinizi gösterin.'' Merak ettim sonra ne olmuş.'' Ya da '' Bana kitap okuman beni çok mutlu eder'' gibi sözlerle onu kitap okumaya teşvik edebilirsiniz.
Arada sırada çocuğunuzla birlikte kitap fuarlarına, kütüphanelere gidin. Çocuğunuzun yanında kütüphaneye üye olun kendisinin de olabileceğini ve buradan kitap ödünç alabileceğini belirtin.
Aynı zamanda eve bir kitaplık alıp çocuğunuzun kendi kütüphanesini oluşturmasına yardımcı olun. Çocuğunuzun özel günlerinde ona kitap hediye edin. Örneğin karne hediyesi olarak kitapçıya götürüp istediği kitabı seçebileceğini belirtin.
Kısacası kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için anne babalara ve öğretmenlere çok iş düşmektedir. Unutmayın ki kitap okumak çocukların dikkatini arttırdığı gibi hayal gücünü ve kelime dağarcığını da geliştirir.
'' Kitapsız büyüyen çocuk, susuz yetişen ağaca benzer''
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder